Warsztaty biochemiczne

21-10-2015

21 października 2015 r. klasa 1c o profilu biologiczno-chemicznym wzięła udział w warsztatach biochemicznych prowadzonych przez dr Marię Stasiuk z Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Temat warsztatów - „Czy pieczywo, które jemy jest wypiekane z mąki pełnoziarnistej” - poświęcony był zdrowej żywności oraz związkom chemicznym zawartym w naszym pożywieniu.

Zajęcia z cyklu „Biochemiczne podstawy życia” odbywają się cyklicznie w ramach współpracy I LO z Wydziałem Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Uczniowie klas biologiczno-chemicznych wezmą również udział w wykładach popularnonaukowych organizowanych cyklicznie we Wrocławiu. Poza tym, sześcioosobowa grupa uczniów zdolnych weźmie udział w całorocznych warsztatach biochemicznych, poświęconych wykrywaniu związków organicznych prowadzonych przez pracowników naukowych w laboratoriach Wydziału Biotechnologii. Opiekunem młodzieży podczas zajęć i osobą odpowiedzialną za współpracę z uczelnią wyższą jest nauczycielka biologii pani Agnieszka Nowak.
Dodał*: Maciej Iżycki
Menu