Warsztaty biochemiczne na temat pożywienia
W dniu 8 listopada 2016 r. klasa 1c o profilu biologiczno-chemicznym wzięła udział w warsztatach biochemicznych prowadzonych przez dr Marię Stasiuk z Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego.
Temat warsztatów – „Czy pieczywo, które jemy jest wypiekane z mąki pełnoziarnistej?” - poświęcony był zdrowej żywności oraz związkom chemicznym zawartym w naszym pożywieniu.
Zajęcia z cyklu „Biochemiczne podstawy życia” odbywają się cyklicznie w ramach współpracy I LO z Wydziałem Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego.
Uczniowie klas biologiczno-chemicznych wezmą również udział w wykładach popularnonaukowych organizowanych cyklicznie we Wrocławiu.
Poza tym, czteroosobowa grupa uczniów z klasy 2c o profilu biologiczno– chemicznym bierze udział w całorocznych warsztatach biochemicznych, poświęconych wykrywaniu związków organicznych. Prowadzą je pracownicy naukowi w laboratoriach Wydziału Biotechnologii.
Opiekunem młodzieży podczas zajęć i osobą odpowiedzialną za współpracę z Uczelnią jest nauczycielka biologii - pani Agnieszka Nowak.