Światowy Dzień Żywności

18-10-2012

16 października po raz dwudziesty drugi obchodzimy Światowy Dzień Żywności.

Święto zostało ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Tematyka tegorocznego Światowego Dnia Żywności koncentruje się wokół kooperatyw rolniczych postrzeganych jako klucz do wyżywienia świata. Takie ujęcie tematu podkreśla rolę gospodarstw rolnych w walce z niedożywieniem oraz ich wkład w podnoszenie poziomu bezpieczeństwa żywności.
W związku z tym, 17 października w Ekobibliotece w Legnicy odbyły się warsztaty z okazji Światowego Dnia Żywności. Zajęcia prowadzili pracownicy legnickiego Sanepidu. Uczestniczyły w nich 2 klasy biologiczno-chemiczne I c i II c pod opieką pani Agnieszki Nowak – nauczyciela biologii, wicedyrektora szkoły.
Dodał*: PU
Menu