warsztaty biotechnologiczne

04.11.2014

Obrazek
4 listopada 2014 r. klasa 1c o profilu biologiczno-chemicznym wzięła udział w warsztatach biotechnologicznych prowadzonych przez dr Marię Stasiuk z Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego.

Temat warsztatów - „Czy pieczywo, które jemy jest wypiekane z mąki pełnoziarnistej?" - poświęcony był zdrowej żywności oraz związkom chemicznym zawartym w naszym pożywieniu.

Zajęcia z cyklu „Biochemiczne podstawy życia” odbywają się cyklicznie w ramach współpracy I LO z Uniwersytetem Wrocławskim. Były to już drugie warsztaty zorganizowane przez pracowników naukowych w naszej szkole. We wrześniu eksperymenty badawcze z enzymologii przeprowadzała również klasa 3c o profilu biologiczno-chemicznym.

Uczniowie naszej szkoły wezmą też udział w warsztatach i wykładach popularnonaukowych organizowanych we Wrocławiu w laboratoriach Instytutu Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego.

Opiekunem młodzieży podczas zajęć i osobą odpowiedzialną za współpracę z Uczelnią jest wicedyrektor Agnieszka Nowak - nauczycielka biologii.